VAN DER WERFSTRAAT

Ingeklemd tussen de Oude Vest en de Oude Rijn in de luwte van de Haarlemmerstraat ligt op de plaats van de in 1863 gedempte Marendorpse Achtergracht de Van Der Werfstraat.

Anders dan de nog bestaande waterwegen van de stad kent het gebied waarin deze straat ligt een meer dynamisch karakter.

Tussen de historische bebouwing is de afgelopen eeuwen relatief veel veranderd. Het onderlinge leeftijdsverschil van gebouwen is hier groter dan aan de Oude Vest en Oude Rijn die een grotere historische dichtheid kennen. De historische kavelstructuur is hierin de constante factor waar een groot ruimtelijk belang aan wordt gehecht. Binnen deze structuur bevindt zich de Van der Werfstraat.

De bestaande woning aan Van der Werfstraat bestaat uit twee delen. De lengterichting van het hoofdvolume is in de lengte parallel aan de straat gepositioneerd. Dit volume bestaat uit 2 verdiepingen met een kap. Het hoofdvolume is aan de achterzijde uitgebouwd met een schuur ter ondersteuning van de horecafunctie die het van origine had. De methode betreft een massieve bakstenen structuur met ouderwetse balkenlagen die de verdieping aankondigen. Het dak betreft een geïmproviseerde kapconstructie met rudimentaire materialen. Sinds een aantal decennia is de horecafunctie veranderd in een woonfunctie. De woning is samengevoegd met een naastgelegen tussenvolume bestaande uit 1 bouwlaag met een dwarskap. Dit volume is uitgebouwd met een serreconstructie. Voor het geheel van de bestaande woning geldt dat bouwkundig onderhoud noodzakelijk is geworden. Dit geldt in het bijzonder voor de kap van het hoofdvolume. Door het dak van het hoofdvolume te vernieuwen en te voorzien van dakkapellen kan het nuttige met het aangename worden gecombineerd: renovatie en extra bruikbare vierkante meters. Tevens is er door de jaren heen een behoefte ontstaan aan uitbreiding van het geheel door op het tussenvolume op te toppen.

De volumes aan de Van Der Werfstraat en omgeving zijn veelal eigenwijze massieve karakters in het ritme van het verkavelingspatroon. Ieder volume heeft zijn eigen dynamiek en verhaal. Het huidige tussenvolume wordt vervangen door het inpassen van zo’n nieuw eigenwijze karakter. Door het rechthoekige volume van het tussenvolume langs de grenzen van het kavel hoger op te trekken ontstaat er een duidelijke scheiding tussen de naastgelegen volumes met een dwarskap waarbij het kavel goed leesbaar blijft. De gevelindeling is geïnspireerd op een gotische woonhuis, herkenbaar aan zijn geleding en overhellende bouwlagen. Een solide entreevoet wordt gevolgd door een overhellend romp en beëindigd door een verticaal gevelelement die uiteindelijk wordt beëindigd in een daklijst die het geheel elegant terug in de basisvorm van het kavel brengt. De gevelopeningen zijn asymmetrisch en vormen een symbiose met het naastgelegen hoofdvolume. Het krachtenveld dat hierdoor aan beide zijde ontstaat brengt een ontmoeting van deze twee panden samen. Aan weerszijde is de gevel meer gesloten om de gevel in balans te brengen en zowel het massieve karakter te benadrukken dat alle drie aaneengesloten panden een eigen gezicht geeft. 

Meer weten over dit project of hoe we u verder kunnen helpen?

U kunt daarvoor contact opnemen via de contactgegevens of het contactformulier.

Samengevat

Project
Aanbouw en herstructurering van een woning
Programma
Woninguitbreiding
Bruto vloeroppervlakte
200m²
Opdrachtgever
Particulier
Betrokkenheid
Ontwerp, Omgevingsvergunning
Periode
2021 - 2022
Status
(nog) niet gerealiseerd

recente projecten