Tuinkamer Odahoevestraat

Een klassieke zichtas vanaf de straat naar de tuin en terug bleek de sleutel naar de ontwerpoplossing voor de gewenste uitbreiding. Een afwijkende vormgeving tilt de uitbreiding op uit de bakstenen volumes die haar omringen. En de brede oriëntatie past de nieuwe functie goed in de context van een brede, maar ondiepe tuin.

Voor het ontwerp hebben we ons geïnspireerd op klassieke tempels en de kunstwerken van Amerikaanse kunstenaar Donald Judd.

Massieve blokken tillen een massief dak welke beiden een tuinkamer en kantoor, gescheiden door een roomdivider, omhullen. Het geheel is een zoektocht naar de balans tussen een open plan, geborgenheid, sturing van zichtassen en lichtinval. Afhankelijk van het perspectief is het massief of verweeft het zich met de tuin en omgeving.

Details zijn een elementair onderdeel van het concept. De spanning tussen de elementen onderling en de elementen met hun omgeving is wat klassieke tempels zoals de Bacchustempel in Baalbek of de betonnen sculpturen van Donald Judd in Marfa zo ontzettend krachtig maakt. Deze spanning hebben we teruggebracht in het ontwerp. Door de kozijnen te verzinken in wanden, vloeren en plafonds en te werken met doorlopende lijnenspel in vloerpatronen, plintlijnen en materiaal valt de binnenervaring krachtig samen met de buitenervaring. Vanzelfsprekend is dit ook een technische uitdaging die een hoop vraagt van materiaaltoepassingen, bouwvolgorde en bijzondere voorzieningen waardoor architectonische coördinatie niet kon ontbreken. Dit komt onder meer terug in de kozijndetails, maar ook in het ontwerp van de roomdivider waarin kast- en installatieruimte samen met een gaskachel wordt gebundeld in een eenvoudig element dat het spel tussen binnen en buiten nog verder benadrukt.  

Opvallend zijn ook de verhoudingen. De muur, roomdivider en dakrand zijn allen exact even dik, waarmee de relatie tussen en het effect van elegante op elkaar gestapelde elementen verder wordt benadrukt. Ook hier is veel aandacht besteed aan de detaillering. Anders dan de kunstwerken van Donald Judd en romeinse architecten van weleer speelt inpassing van bouwtechnische zaken als isolatie, afschot en luchtdichting een belangrijke rol. De combinatie van verschillende technische aspecten heeft ook gezorgd voor een heroriëntatie op de kleurenwaaier. Het naar buiten lopende tegelpatroon betekende Belgisch hardsteen aan de buitenzijde. De kleur van het stucwerk en de kleur van de kozijnen is op de diepblauwtint van het Belgisch hardsteen georiënteerd waardoor alle elementen goed bij elkaar komen. 

Meer weten over dit project of hoe we u verder kunnen helpen?

U kunt daarvoor contact opnemen via de contactgegevens of het contactformulier.

Samengevat

Project
Tuinkamer Odahoevestraat te Weert
Programma
Aanbouw, uitbreiding woonhuis
Bruto vloeroppervlakte
50m² (uitbreiding) + ca. 40m² (verbouw)
Opdrachtgever
Particulier
Betrokkenheid
Ontwerp, Omgevingsvergunning, Bouwvoorbereiding en Directievoering
Partners
Constructiebureau Tentij B.V.
Periode
2012 - 2015
Status
Gerealiseerd

Recente Projecten