Dansend ontwerp voor een Scheveningse woning

Wat begon als een gesprek over de formele samenvoeging van twee woningen tot één woning ontaarde in een gesprek over dansen. Hoe zou het ontwerp van de begane grond eruit kunnen zien gegeven een dansbeweging? Tijdens het gesprek danste de pen op het papier en een aantal iteraties later was de perfecte lijn in het ontwerp gevonden.

Hoe zou het ontwerp van de begane grond eruit kunnen zien gegeven een dansbeweging?

Onder deze dansende pen ligt overigens een kraakheldere ruimtelijke analyse ten grondslag die entree, trap, bovenverdiepingen en begane grond op een logische manier met elkaar verbindt. De combinatie van ronde vormen zorgen voor een duidelijke zonering van de begane grond en lopen door in een slimme uitbouw waardoor de relatie met de bescheiden tuin versterkt worden.

Los van het dansende ontwerp betrof de opdracht ook een technische opgave. Verenigde Architecten zorgde voor de technische uitwerking, de aanbesteding en begeleidde de bouwwerkzaamheden. De begane grond bevond zich in een vervallen staat. Tijdens het strippen van de benedenwoning bleek dat de woning zich op diverse punt zelfs in kritieke staat te verkeren.

Op diverse plekken waren constructieve doorbraken ondoordacht uitgevoerd, bleek de houten balklaag op diverse plekken bezweken en bleken diverse leidingen niet goed op elkaar aangesloten te zijn. Het bouwen was een proces van slim bijsturen waarbij de omstandigheden werden aangegrepen om het ontwerp te optimaliseren.

Verenigde Architecten heeft zowel tijdens het ontwerp als tijdens de uitvoering een belangrijke rol vervult om de losse eindjes soms letterlijk aan elkaar te knopen.

Het ontwerpproces was complex en betrof veel partijen die bovendien bij elkaar diende te komen in een ongebruikelijk ontwerp. Verenigde Architecten heeft hierin zowel tijdens het ontwerp als tijdens de selectie van de aannemers en uitvoering een belangrijke rol in vervult om de losse eindjes van schuifdeursystemen en automatische deurdrangers soms letterlijk aan elkaar te knopen met toegangssystemen en verlichting.

Meer weten over dit project of hoe we u verder kunnen helpen?

U kunt daarvoor contact opnemen via de contactgegevens of het contactformulier.

Samengevat

Project
Samenvoeging boven- en benedenwoning, verbouw benedenwoning
Programma
Samenvoeging, renovatie, verbouw
Bruto vloeroppervlakte
Ca. 80m²
Opdrachtgever
Particulier
Betrokkenheid
Architectonisch ontwerp, technisch ontwerp, omgevingsvergunning, bouwvoorbereiding, selectie aannemers, directievoering
Partners
Adriaan Jurriëns architecten, Bureau Broersma Ingenieurs en Bouwadvies (constructeur), Jongeneel (aannemer)
Periode
2021 - 2023
Status
Gerealiseerd

recente projecten