Dakopbouw Rijswijkse Vondellaan

Detailtekening Dakopbouw Vondellaan te Rijswijk

Een eerder ontwerp voor een bescheiden uitbouw- en keukenproject leidde naar het ontwerp voor een dakopbouw van hetzelfde pand aan de Rijswijkse Vondellaan. Het betreft een hoekwoning van een rij woning die zich kenmerken door een rijke schakeling aan bakstenen volumes, aan elkaar geregen met een horizontale betonnen band en per perceel afgetopt met een typische slanke jaren 20-dakrand die eveneens de samenhang van het bakstenen ensemble benadrukt. In de straat zijn verschillende dakopbouwen gemaakt van wisselende kwaliteit. In ons ontwerp hebben we gezocht naar een waardige beëindiging van de woningenstrook waarbij we ons hebben laten inspireren door dezelfde intuïtieve ontwerpbenadering van de woningen en hoe verschillende types metselwerk op een aangename manier in elkaar vallen.

De Welstandscommissie van Rijswijk: ” […] De vormgeving van de opbouw past binnen de context van de wijk Cromvliet en is zeer zorgvuldig uitgewerkt en gedetailleerd.”

Een teruggelegen volume op het dak die de entree benadrukt vormde daarbij de aanleiding. Dit volume hebben we doorgetrokken en ingepast in een breder volume en vormt een hoektoren. We hebben hierbij bewust de bakstenen sculptuur willen benadrukken en hebben ons laten inspireren door enkele curieuze baksteendetails uit de omgeving: de zogenaamde snorrenblokken. Door een ritmiek in te bouwen van bakstenen penanten verzachten we de aansluiting tussen het bestaande gebouw en het nieuwe gebouw dat hiermee aan elkaar wordt geritst die we doorzetten in de lange zijgevel. In de voorgevel zetten we de dakrand van het buurpand door tot de hoektoren met daaronder een schuifpui. De ritmiek en symmetrie van de voorgevel benadrukken we door een drietal schietgaten die de hoektoren daarmee voorzien van een logisch decorum. Het volume eindigt met de markante snorrenblokken.

Impressieschets dakopbouw Vondellaan te Rijswijk
Snorrenblokken a/d Vondellaan te Rijswijk

Voor het ontwerp van de plattegrond hebben we gekeken hoe we een slimme kern konden inbouwen waardoor twee volwaardige kamers ontstaan en tegelijkertijd constructieve als serviceruimten als een toilet, pantry en badkamer op een slimme manier met elkaar bundelen. Door deze bundeling kan de dakopbouw zowel als 1 grote ruimte fungeren alsook 2 aparte kamers zonder dat hiermee de efficiëntie van de ruimte verloren gaat.

De Verenigde Architecten is betrokken geweest bij het Voorlopige Ontwerp, het Definitieve Ontwerp en de Omgevingsvergunning. De Welstandscommissie van Rijswijk omschreef hun instemming als volgt: “De aanvraag voldoet inhoudelijk aan de eisen/regels/criteria die gesteld worden ten aanzien van deze toetsingsgrond. De vormgeving van de opbouw past binnen de context van de wijk Cromvliet en is zeer zorgvuldig uitgewerkt en gedetailleerd.”

Omgevingsvergunning dakopbouw Vondellaan Rijswijk
Archieftekening Vondellaan te Rijswijk
Fragment dakopbouw toren Vondellaan Rijswijk
Detailtekening Vondellaan te Rijswijk

Meer weten over dit project of hoe we u verder kunnen helpen?

U kunt daarvoor contact opnemen via de contactgegevens of het contactformulier.

Samengevat

Project
dakopbouw woonhuis
Bruto vloeroppervlakte
70m²
Opdrachtgever
Particulier
Betrokkenheid
ontwerp, omgevingsvergunning, technische uitwerking, esthetische bouwbegeleiding
Partners
RvD Engineering (constructeur)
Periode
2023 - heden
Status
in uitvoering

recente projecten